#01988 The Party

‘Thijs, bij elke maatregel die genomen wordt, voor de veiligheid of voor het gemak, worden onze vrijheid en privacy steeds weer een beetje afgenomen. En telkens weer moet ik horen dat het toch maar een klein offertje is voor een o zo groot doel: de volksgezondheid. En hoe kun je daar nou tegen zijn?’

‘Ja, hoe kun je daar nou tegen zijn?’

‘Eind maart al durfde ik me, na ook enkele weken gegeseld te zijn door het angstvirus, hardop af te vragen of we de juiste weg zouden inslaan als we de gedachtetrend van toen zouden doorzetten. Ik dacht dat het op dat moment al het juiste moment zou zijn om gezamenlijk na te denken over enkele zeer essentiële vragen.

Kun je het een samenleving aandoen om te eisen dat iedereen voor onbepaalde tijd bij ieder ander mens uit de buurt blijft? En zo ja, denk je dat alle mensen, inclusief de jongeren, dat dan ook maanden, zo niet jaren lang braaf blijven gehoorzamen? En zo nee, ben je dan bereid om hen hiertoe te dwingen? En zo ja, denk je dan dat ze dit zullen blijven pikken? En zo nee, ben je dan bereid om dwarsliggers gedwongen op te sluiten en andersdenkenden de mond te snoeren? En zo ja, wat heeft dat allemaal voor invloed op de samenleving op korte en lange termijn? En is dit virus dat dan allemaal waard?

Ik werd vierkant uitgelachen. Er mocht niet over nagedacht. Als je slechts zei dat het je wel nuttig leek om even te onderzoeken waardoor er op sommige plekken tientallen mensen tegelijk besmet raakten, of zelfs maar hardop dacht dat het geen kwaad zou kunnen wat gezonder te eten, moest je meteen je bek houden. Er lagen op dat moment godverdomme mensen dood te gaan en ik dacht al die tijd maar in complotten.

En zo’n vaart zou het niet lopen met die maatregelen. Dat zouden we natuurlijk nooit pikken allemaal. We moesten gewoon eventjes binnen blijven en dan zou het wel snel weer overwaaien.’

‘Ja we wisten nog zo weinig.’

‘Ben je nu bereid om even mee vooruit te denken? Wil je nu wel weten waar het naartoe gaat als we over een paar weken weer dagelijks met angstaanjagende cijfers om de oren worden geslagen?’

‘Heb ik een keus?’

‘Ik zal je zeggen waar het naartoe gaat. In kleine stapjes, dan is het veilig:

Er wordt geconcludeerd dat te veel mensen de voorgeschreven quarantainemaatregelen niet naleven. Quarantaine wordt dus verplicht gesteld voor mensen die in contact zijn geweest met de positieve gevalletjes. En voor de mensen die uit een gebied met code oranje terugkomen. En voor de mensen die in een bepaalde kerk, bioscoop of kapperszaak hebben gezeten, in een restaurant of kantine hebben gegeten, in een gym hebben lopen zweten, buiten op een of ander terras hebben gezeten of zelf ook niet helemaal meer weten waar de GGD hun naam vandaan heeft.

Enkele jongeren en andere vrijbuiters zullen toch op zoek blijven naar enig vermaak en snappen dat ze geen andere optie meer hebben dan ondergronds te gaan. Zij zullen bij het bron- en contactonderzoek hun vrienden niet verraden, verzwijgen hun vakantiebestemming voor de zekerheid en weigeren hun echte naam en nummer op te schrijven in de horeca. Het aantal mensen dat zich nog vrijwillig laat testen gaat zienderogen achteruit.

Dan zijn we weer verder van huis, dat kan natuurlijk niet langer zo. De coronatest zal, via een chique omweg, verplicht worden voor mensen met klachten. Een goede werkgever die het beste met de volksgezondheid voor heeft maakt een afspraak voor zijn snotterende werknemer bij een commerciële coronastraat, waar voor een paar tientjes binnen een dag de uitslag kan worden gegarandeerd. De werknemer kan deze thuis, volledig doorbetaald, rustig afwachten. Of voor onbepaalde tijd met onbetaald verlof.

Hoor je de buurman niezen? Even invoeren op de app, daar scoor je punten mee. In de file naast een kuchje? Volg de matrixborden en sms het kenteken naar de GGD, daar red je levens mee. Alleen samen houden we corona onder controle.

Als je de horecagelegenheden die voorlopig nog overeind zijn gebleven wilt bezoeken zul je voortaan verplicht je paspoort moeten laten zien. Voor de veiligheid wordt dit uitgebreid met alle winkels en overige binnenruimtes. Voor het gemak kun je hem voortaan ook laten scannen. Zonder paspoortje niet door het supermarktpoortje.

Bij de landsgrens wordt je identiteit ook gescand en genoteerd waar je bent geweest, voor het geval een land nog met terugwerkende kracht oranje bleek te zijn. Als op een gegeven moment blijkt dat er geen Nederlander meer aangeeft verder te zijn gegaan dan België of Duitsland, vertrouwen we het zaakje niet meer en gooien we er voor de zekerheid maar virtueel prikkeldraad omheen. Wie binne benne benne binne, wie buite benne benne buite.

De noodpakketten die waren bedoeld om alle banen te behouden, totdat er een vaccin is, worden nog een keer drastisch versoberd. Het aantal protesten neemt met de week toe. Er is steeds meer geweld nodig om deze kapot te slaan. Als de drogist aangeeft dat hij de laatste tijd wel erg vaak langskomt om de bloedvlekken uit het uniform te laten stomen, begint oom agent zich af te vragen of hij eigenlijk nog wel aan de goede kant van de geschiedenis staat. Best veel boa’s beginnen te balen.

Een beetje publiek bij voetbalwedstrijden wordt toch te gevaarlijk, want die supporters die het geluk hadden dat ze voor de wedstrijd waren ingeloot kunnen bij een doelpunt in de laatste minuut hun bek maar niet gesloten houden. In de vier grote steden komt een avondklok en wordt de horeca weer gesloten. Als het kort daarna in Almere en Alphen aan den Rijn gezellig dreigt te worden, volgt de rest van het land. Mondkapjes worden overal verplicht, maar gelukkig niet in je eigen huis. Bezoek is dan ook verboden.

Willem II gaat failliet. De Bijenkorf gaat failliet. Van der Valk gaat failliet. Het Van Gogh Museum gaat failliet. Pinkpop gaat failliet. Grolsch gaat failliet. De Efteling gaat failliet. KLM krijgt nog eens vijf miljard overgemaakt, onder de voorwaarde dat ze genoeg mensen ontslaan.

Brabanders proberen zonder veel succes hun accent te verbergen om niet gediscrimineerd te worden. Veiligheidsregio’s in de Randstad krijgen code rood en worden hermetisch afgesloten van de rest van het land.

Alles weer onder controle zou je zeggen. Het bron- en contactonderzoek blijft echter een heikel punt, want een paar van die klootzakken die het maar niet willen begrijpen blijven enig sociaal contact en af en toe een knuffel toch maar belangrijker vinden dan het risico op besmetting gedeeld door het risico op ziekteverschijnselen gedeeld door het risico op ziekenhuisopname gedeeld door het risico op intensive care gedeeld door het risico op dood.

Als echte liberaal (‘de vrijheid van de één eindigt waar het de vrijheid van de ander aantast’) zal Rutte het bange volk aanpraten dat er echt geen andere mogelijkheid is dan de corona-app verplicht te stellen. Sommige oudjes zijn nog niet zo thuis in de appstores, dus geven we die maar een bluetoothenkelbandje, als ze nog niet opgesloten zitten.

Een paar jongeren – want ja ze verneuken ook alles – die na een pushbericht verplicht twee weken in quarantaine hebben gezeten en voor het eerst de straat weer op gaan, bedenken zich dat ze de bluetooth natuurlijk ook even uit kunnen schakelen om nog meer gedwongen detentie te voorkomen. Er wordt inmiddels alweer met Google en Apple gesproken over een nieuwe ingenieuze oplossing daarvoor. Op Marktplaats gaan de prijzen van oude Nokia’s twintig keer over de kop.

En wat moeten we dan nog doen Thijs? Toch allemáál maar een enkelbandje? Een paar Chinezen bellen of ze die gezichtsherkenningstechnieken op ons oerwoud van beveiligingscamera’s willen implementeren? Zeg het maar! Jij wil toch ook geen nieuwe besmettingen? En we kunnen toch moeilijk mensen zelf de verantwoordelijkheid geven over hun eigen gezondheid?’

‘Ik hoop dat er tegen die tijd al een vaccin is.’

‘En denk je echt dat we dan allemaal de gevangenis kunnen verlaten zonder betalen?’

‘Ja natuurlijk.’

‘Nou dan wil ik je bij deze graag uit die droom helpen, want het zal daar helemaal niet ophouden.’

‘Want?’

‘Ik geloof dat nu al zo’n kwart van de bevolking aangeeft het vaccin niet te willen. Als we straks de hele winter en God weet hoe lang daarna nog geconfronteerd worden met nieuwe maatregelen en ondertussen nog meer mensen besmet zullen raken en dus zelf al immuniteit zullen hebben opgebouwd, dan voorspel ik je dat bijna de helft het vaccin al niet meer zal willen als het er eenmaal is.’

‘Je bent niet immuun als je corona hebt gehad. Je kunt het ook twee keer krijgen.’

‘Oh ja, dat was ik even vergeten.’

‘Wat?’

‘Dat ze dat vaccin natuurlijk niet één keer met miljarden tegelijk willen verkopen, maar dat ze dat voortaan vier keer per jaar willen doen.’

‘Jij hoeft dat vaccin dus niet begrijp ik?’

‘Nee natuurlijk niet. Waarom zou ik als jonge God een door hoge druk snel in elkaar geflanst vaccin nemen voor een virus waar niemand onder de vijftig aan dood gaat?’

‘Om de ouderen en zwakkeren in de samenleving te beschermen.’

‘Die kunnen dan toch een vaccin nemen als ze willen? Zij liever dan ik.’

‘Nou dan is het toch prima allemaal?’

‘Ja dat zou je denken, maar dan ken je onze Hugo nog niet. Die zal verkondigen dat we nog steeds niet kunnen gaan versoepelen voordat 95% van het volk gevaccineerd is, omdat we dan pas die groepsimmuniteit zullen bereiken. Dus dan zul je zien dat mensen als ik ineens de schuld krijgen van iedereen die ons het leven anderhalf jaar lang onmogelijk heeft gemaakt dat zij niet terug naar het oude normaal kunnen omdat ik me niet wil laten prikken.’

‘Ja maar als jij ziek wordt wil je toch gebruik maken van onze gezondheidszorg die wij allemaal moeten betalen.’

‘Oh ja, we moeten dan natuurlijk wel een beetje het kostenplaatje in de gaten gaan houden, goed punt.’

‘Ja we kunnen niet blijven lenen natuurlijk.’

‘Weet je wat, als het zo moet wil ik al helemaal niet meer naar dat ziekenhuis als het nodig mocht zijn. Laat al die IC-bedden alsjeblieft vrij voor al die mensen van boven de tachtig die er nu schande van roepen als ze op tv zien dat er jongeren zijn die naar het strand gaan.’

‘Ik zal het doorgeven.’

‘Dank je. Ik vrees echter dat ik de keuze niet meer zelf zal kunnen maken. Mijn lichaam is tegen die tijd al lang niet meer van mij. De verantwoordelijkheid erover is niet meer in mijn handen. Ik zal me moeten laten vaccineren, of ik nou wil of niet. Ik moet beschermd worden tot mijn dood, want ze hebben mijn organen straks nog nodig natuurlijk.’

‘Je draaft een beetje door.’

‘Ik hoop het. Ik denk dat het zorgpersoneel er als eerste aan zal moeten geloven. Zij zullen hun werk niet meer mogen uitvoeren als ze de prik niet nemen. Dan volgt het onderwijs, iedereen die werkt bij de overheid en niet veel later zullen commerciële bedrijven natuurlijk ook een boycot van Arie willen voorkomen. En ik kom vanzelfsprekend geen kroeg meer in zonder mijn vaccinatiepaspoort, -stempel of -ster te laten zien.’

‘Geloof je in sprookjes?’

‘Ik krijg ze vanaf mijn geboorte al met de paplepel ingegoten.’

‘Jij bent iets jonger dan ik toch?’

‘Ja, 1984.’